bg

ГРИЖИ ЗА КОНЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

05.11.2019

Колкото по-рано помислим за снежните дни, толкова по-леко ще посрещнем всички необходими грижи за конете. Правилният избор на храна, мерките за така коварното течение и зимната езда. Всеизвестен е факта, че конете издържат на ниски температури, радват се безумно на дълбокия сняг, а зимната им козина допълнително ги предпазва от студа, но има неща, за които ние хората трябва предварително да помислим.

Докато времето е все още приятно, обърнете първо внимание на конюшнята.

Освободете от всякакви ненужни вещи в коридорите на конюшните. Направете основно почистване. Разчистете всичко, което може да нарани или изкуши коня. Чистия и дебел постел е от особено значение за комфорта му през зимните часове в конюшнята. Ако конете ще зимуват на открито, то помислете за навес, стряха или някакъв подслон. Конете понасят добре сухия студ, но намокрени от дъжд и сняг те са податливи на настинки. Осигурете им завет, макар и на открито.

 Преди да яхнем коня в снега.

При ездата през зимата трябва да се обърне внимание на два важни момента– подходящата подготовка на коня за езда, и безопасното му охлаждане след нея. Адаптацията на коня към студеното време, включително и тази на ездача става с редовни разходки навън. Уверете се, че в деня, който сте избрали за упражнения на открито, температурата е подходяща. Използвайте здравия си разум и не излизайте в силен и студен вятър, бури или виелици. През зимата се стремете  да осигурите между 4 и 6 часа езда седмично. Това е особено важно, ако сте състезател, също така е гаранция, че младите коне ще свикнат с мисълта, че от тях се изисква да работят.

Планирайте добре ездата. Зимни услловия означават, по-кратки дни, по-дълго време за подготовка, по-дълго време за придвижване. Направете добре сметка на времето, което ви е необходимо за грижи за коня при подготовката, и езда на коня ви.

Подготовка на коня за езда.

Преди да подготвите коня езда, проверете терена, където планирате да яздите. Огледайте за лед или дълбока кал, които крият опасности от подхлъзване или спъване. Хвърлете сол или дървени стърготини върху заледените участъци около конюшнята, пешеходните зони, около портали и врати.

 • Затоплете малко транзелата преди да я сложите в устата на коня. Полейте я с топла вода, или използвайте нетоксичен затоплящ гел за ръце. Ако нямате, махнете транзелата от юздата и я сложете в джоба си близо до тялото, докато подготвяте всичко останало.
 • Почистете копитата добре . Намажете ги с вазелин, за да попречите на топки от лед и сняг, да се набиват в тях.
 • Почистете коня с четка. Това е добре не само за затопляне на мускулите му, но е отлична разгрявка и за вас самите.

Оседлаване.

Намерете чисто място, за да седлаете, на което няма кал и лед и е със стабилна основа. Същото се отнася и за района на ездата. По време на ездата, внимателно подбирайте маршрута. Капаните при зимна езда са разнообразни в зависимост дали яздите в сняг или в кал, при по-умерени температури. Нещата, за които трябва внимавате, включват:

•        Дълбок сняг, който покрива дупки, пънове и пукнатини, в които коня може да пропадне.

•        Лед. Всеки лед е потенциално опасен, тъй като конят няма сцепление.

•        Кал. При много кал коня може да затъне, да се подхлъзние или да падне. Калта може да скрие обекти, които могат да го наранят. .

•        Мокри склонове. Внимавайте при езда надолу по влажен склон, тъй като коня лесно може да се подхлъзне, особено, ако яздите бързо, и се движите по мокър каменист или скалист терен.

 • Избягвайте да подкарвате коня в галоп в снежен, кален, заледен или хлъзгав терен.
 • След езда, охладете коня правилно.
 • Раздвижете го, докато е много загрят и потен, за да го охладите.
 • Ако ушите му са горещи, разходете го наоколо за кратко. Пипнете ушите му отново. Те трябва да са хладни, не студени, нито горещи. Студени уши, означават студен кон.
 • Подсушете коня. След комбинация от сняг, дъжд и пот, конят е много мокър. Вземете кърпи във всяка ръка и го разтрийте с кръгообразни движения. Обърнете козината нагоре, това ще помогне да изсъхне по-бързо. Ако конят ви е свикнал с ползването на сешоар, използвайте го.
 • Изчеткайте снега. Всичкия сняг върху коня (особено от краката му), трябва да се изчетка. Направете това отвън, за да не се разтопи вътре и да стане хлъзгаво.
 • Почистете копитата и нанесете още един слой на незалепващ спрей или вазелин.
 • Изчеткайте и срешете коня си, след като е изсъхнал. Това ще раздели космите на козината, и ще му бъде по-топло, тъй като топлината на тялото се задържа във въздуха между кожата и козината.
 • Ако слагате попона, уверете се, че е дишаща, и позволява на влагата да преминава през нея и да се изпарява.

 Приберете коня в конюшнята или падока.

Осигурете достатъчно храна и вода. Дайте на коня да яде сено, грубата храна се усвоява бързо, като освобождава енергия и топлина.

 • Не забравяйте да проверите, дали водата за пиене не е замръзнала. Конете ще пият повече вода, ако е леко затоплена. Това от своя страна намалява риска от колики, причинени от дехидратация.
 • Подберете така местата за почивка на конете, че да не са срещу вратите, и да са на завет.
 • Осигурявайте на конете отглеждани в конюшня през зимата, достатъчно време на открито. Това помага да ги запазите в добро здраве, защото дишат чист въздух и могат да се приспособят към температурните промени.
 • Конете в дивата природа поддържат топлината си с движение. Така че насърчавайте конете много да се движат, за да се затоплят.

Бъдете внимателни с използването на попони.

Зимната козина на коня върши чудесна работа, като изолира студа, запазва и поддържа топлината на тялото му. Когато докосваме коня с голи ръце през зимата, той чувства студа ни. Докато неговата топлината е насочена навътре в тялото му, и  нашата гола ръка не може да я усети. Мнозина специалисти съветват попони да се използват само на коне, със специални нужди, като подстригани, стари, болни, слаби, коне, които са студенокръвни по природа, и които са оставени на открито без подслон. Млади, здрави коне с подсигурен подслон, нямат нужда от попони.

 • Имайте предвид, че вашата представа за студ, не съвпада с представата за студ на коня, не слагайте твърде тежка или дебела попона.
 • Влажното, студено време е по-лошо от сухия студ за конете. Попоните са необходими при дъжд, за да предпазят конете от преохлаждане.

Точно като нас, конете боледуват през зимата, важно е да знаете, за какво да внимавате, и как да се справите с проблемите, които може да възникнат.

 • През зимата конете са податливи на заболявания на дихателните пътища. Натрупване на  плесени и прах в конюшнята може да допринесат за различни заболявания на дихателните пътища. Постарайте се това да се предотврати, като се осигури подходящо проветрение, и като изкарвате колкото може повече конете на открито, за да дишат чист въздух. Редовно почиствайте боксовете.
 • Конете също са податливи на кожни проблеми през зимата, като загниване от влагата, сърбеж от залежаване, трихофития, въшки, и инфектирани драскотини. Поддържайте коня чист, спретнат, използвайте подходящи медикаменти. Бъдете внимателни, не покривайте с попона мокър кон, или ползвайте само дишащи попони, които позволяват влагата да се изпарява навън. При кожни заболявания, извикайте вашия ветеринарен лекар за незабавно лечение.

Дори когато времето е лошо , отидете при коня в бокса и поговорете с него, почистете го, просто бъдете с него. Той ще оцени вашата компания, и това ще засили връзката помежду ви. Това ще ви помогне по-лесно да дочакате по-добър ден за зимна езда, както и идването на топлите дни.

източник: www.wikihow.com

 

Снимки:

http://www.ezdapress.com

За контакти

гр. София 1756
ул. Бистришко шосе  № 26
сграда 1, ет. 2 офис 5
моб. 0888 38 13 13