bg

Препоръки от БФКС и ФЕИ пред прага на Тодорвден, предвид заболяването от Ринопневмонит EHV 1 в Европа
17.03.2021

Спират се всички състезания от календара на БФКС до края на месец март. Това препоръчаха от Ветеринарната комисия (към БФКС) повече за коварната инфекция четете тук). Темата засяга и предаването „Конете на България“ (17 март, 21:00 ч.), където ще видим и чуем повече, освен за здравето на конете и за здравето на хората, практикуващи конна езда.

След проведено заседание на ветеринарната комисия към Българската федерация по конен спорт, във връзка със сигнал от Международната федерация по конен спорт (ФЕИ), по повод установено заболяване и регистрирани смъртни случаи на коне от Ринопневмонит EHV 1 в голяма част от Европейските страни, федерацията излезе със следните препоръки за предотвратяване на внасяне на заразата в страната ни.

Въпреки, че у нас до момента няма регистриран случай със заразната болест, БФКС препоръчва  всички коне да бъдат ваксинирани за Ринопневмонит съгласно инструкциите за ваксинация: двукратно през месец и на всеки 6 месеца. Предвид предстоящия празник на конете – Тодоровден (20 март, събота), който се организира повсеместно с голям брой зрители и коне участници в неофициални състезания и народни кушии, БФКС препоръчва всяка база да организира празника на своя територия с участие на местодомуващите коне. Да се ограничат до минимум коне от други бази и региони.

При бъдещи прояви от вътрешния спортен календар, всеки кон да представя документ подписан от ветеринарен лекар, че същият е прегледан и няма клинични признаци за заболяване. Това изискване да бъде записано като задължително в програмите на всяко състезание.

При пристигане на базата – организатор, ветеринарен лекар да извърши проверка на телесната температура и проверка на клинични признаци за заболяване. Всяка база-организатор да осигури изолационни боксове.

При организация на международни състезания в страната да се изисква от чуждестранните участници да представят документ за извършена двукратна ваксинация за EHV 1 и изследване с отрицателен резултат за Риномневмонит. Това изискване да бъде записано като задължително в програмата на състезанието, утвърдена от ФЕИ.

Горещо се препоръчва вноса на коне от чужбина да бъде ограничен, а при осъществяване на такъв, конете  да бъдат карантинирани и изследвани за Ринопневмонит.

Повече за признаците на болестта и препоръките на БФКС може да научите в предстоящия 25 брой на специлизираното предаване „Конете на България“ – тази сряда (17 март) от 21:00 ч., когато по темата ще говори д-р Гергана Ангелова - официален ветеринарен лекар към ФЕИ.

В изданието на специализираното предаване по Агро ТВ, екипът се среща и с още една авторитетна дама – доктор Росица Шейтанова, специалист по Физикална и рехабилитационна медицина, основател и собственик на медицински център „Здраве за всеки“, която ще разкрие ползите от конната езда за човешкото тяло, бодрия тонус и така важния здрав и прав гръбнак.

Снимки:

http://www.ezdapress.com
http://https://fite-net.org/en/sports/

За контакти

гр. София 1756
ул. Бистришко шосе  № 26
сграда 1, ет. 2 офис 5
моб. 0888 38 13 13